Thanksgiving

met dank aan Abraham Hicks en #beginwithin

Aan de vooravond van Thanksgiving: Wat over Dankbaarheid?

Morgen is het Thanksgiving een dag dat in Amerika wordt stilgestaan bij de opbrengst van de oogst en andere mooie zaken die zich afgelopen jaar hebben voor gedaan. In Canada wordt Thanksgiving de 2e maandag van oktober gevierd omdat de oogsttijd daar eerder valt. Ook in Engeland en in Europa wordt van oudsher stilgestaan bij de opbrengst van de oogst. In Nederland is er binnen de orthodox-protestantse kerk nog steeds de Dankdag voor het gewas. Ook de oude Germaanse traditie en de natuurreligies kennen diverse oogstfeesten als Halloween en waarbij stilgestaan wordt bij de oogst van dat jaar en andere dingen die bereikt zijn.
Thanksgiving  is een dag die je met familie viert en die ieder jaar hele volksverhuizingen teweeg brengt. Er wordt gezamenlijk gegeten, spelletjes gedaan of Soccer gekeken. Het luidt in Amerika het “Holiday-season” in met Black-Friday als aftrap voor gigantische uitverkoop, waar veel geld wordt uitgegeven aan cadeaus en mensen zich voor in de schulden steken. Ook in Nederland  speelt de commercie een steeds grotere rol. Dat heeft weinig met echte dankbaarheid te maken.

Maar wat betekent het nu eigenlijk dankbaar zijn?
Wat is het voor jou, waar ben jij dankbaar voor?

De wet van aantrekkingskracht zegt; wees dankbaar voor wat je hebt en je krijgt er meer van. Dankbaarheid is de sleutel tot succes, overvloed en voorspoed.
Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

Onze huidige wereld verandert; brandhaarden laaien steeds vaker op, terroristische aanslagen op religieuze basis nemen toe, reacties als BREXIT en de jongste presidentsverkiezingen in Amerika geven een beeld van agressie, protectie van eigen mensen en goederen eerst.

Waar is onze dankbaarheid dan gebleven?
Dankbaar zijn kan leven veranderen, transformeren. Door dankbaar te zijn voor wat er nu is, voor wat je nu ervaart, leef je in het nu. Morgen is een illusie, morgen is uitstel, morgen is voorwaardelijk, morgen is wat-als, morgen is een ontkenning voor alles wat er is, voor wat er NU al is.  Ja-maar-morgen is feitelijk een afwijzing van het nu, ondankbaarheid voor wat er nu allemaal al is.
Als je stilstaat bij wat nu al is en daar dankbaar voor bent, creëer je een nieuwe werkelijkheid waarin alles waar je dankbaar voor bent als vanzelf naar je toe komt.

Ook films als The Abundance Code en The Abundance Factor staan stil bij dankbaarheid als belangrijk aspect om overvloed en voorspoed te manifesteren.

Sta jij dagelijks stil bij datgene wat je vanzelfsprekend vindt dat het in je leven aanwezig is? Wat is er altijd, wat is er altijd geweest en ben je je daar nog bewust van?

Een oefening die helpt bij het afstemmen op overvloed bestaat uit het dagelijks opschrijven van 3 of 5 dingen waar je dankbaar voor bent. Zelf vind ik dat prettig om aan het begin van de dag te doen. Dit is waar ik dankbaar voor ben en vandaar richt ik mijn focus nu op hetgeen ik wil manifesteren.
Ik maak dit onderdeel van mijn dagelijkse ochtendroutine- die weliswaar nog geen routine is, maar steeds meer de vorm krijgt die bij me past. Voor mij voelt het goed om 10 dingen te benoemen. Dat kan van alles zijn:

  • Dankbaarheid voor het dak boven je hoofd dat je altijd hebt gehad in je jeugd
  • Dankbaarheid voor de leuke feestjes die er als kind altijd waren
  • Dankbaarheid voor het feit dat het water zo maar uit de kraan komt
  • Dankbaarheid voor de supermaan die je toch hebt gevoeld ondanks de bewolking
  • Dankbaarheid voor de knuffel van je kind
  • Dankbaarheid voor de vanzelfsprekendheid waarmee je kind je om hulp vraagt
  • Dankbaarheid voor de vriendelijke postbezorger die het pakje brengt waar je op zat te wachten
  • Dankbaarheid voor de prachtige zonsondergang die je zojuist hebt aanschouwd
  • Dankbaarheid voor het internet dat allerlei kennis en mogelijkheden ontsluit
  • Dankbaarheid voor die blik van begrip van de nieuwe vriendin die je hebt ontmoet

Vroeger was dankbaarheid meer vanzelfsprekend, dankbaarheid voor gezondheid, dankbaarheid voor vruchtbaarheid, dankbaarheid voor de natuur, dankbaarheid voor de oogst, voor de jacht. We zegenden het eten en dankten aan het begin van de maaltijd, voor het eten en al het goede wat zich had voorgedaan.
In de gejaagdheid van het huidig bestaan, nemen we nauwelijks meer de tijd om hierbij stil te staan en degene die de maaltijd heeft verzorgd te danken voor diens inspanningen.

In ons gezin hebben we  de afgelopen periode een aantal keer na de maaltijd als individu stil gestaan bij waar je dankbaar voor bent. Het geeft een intens gevoel en de kinderen vinden het op een of andere manier magisch, hoewel ze elkaar soms napraten en het nog onwennig is. Dankbaarheid tonen, het is nog geen gewoonte, maar ik stem er op af dat dit het wel wordt.

En als je ergens blij van wordt, zeg dan Dank je-dank je – dank je wel.

Een manier om dankbaarheid in je leven, bedrijf of werk vorm te geven is het toepassen van Ho’oponopono, een methode om blokkades en overtuigingen te helen en los te laten.

Wil jij ook af van die blokkades en belemmeringen die jouw succes als ondernemer of professional in de weg staan?
Wil jij 2017 ook direct vrij en met focus beginnen?
Wil jij NU je zielendoel en missie in de wereld zetten en succesvol zijn met je bedrijf of werk?

De praktische Ho’oponopono Workshop leert je deze techniek direct toe te passen; je werkt aan je eigen blokkades en belemmeringen. In 2017 zijn er nieuwe
workshops de eerste is in januari Amstelveen. Je kunt je hier aanmelden.handt-profiel-hoop2a